За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!
За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!
За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!
За пауза на слайдшоуто, задръжте показалеца на вашата мишка върху снимката! За управлението му, използвайте стрелките в ляво и дясно!

"Тази година местната власт трябваше да решава сложно уравнение с много неизвестни", едно интервю за изданието "TroyanPress"

Сряда, 30 Декември 2020 09:03

– Каква беше за Вас изминалата 2020 година?
– Трудна година. Беляза я COVID-пандемията. Тази година местната власт трябваше да решава сложно уравнение с много неизвестни – как да създадем най-добрата организация за опазване здравето на троянци, как тези мерки да се съчетаят с щадящи бизнеса стъпки, какви преференции и подкрепа можем да окажем на работодателите, за да запазят работните места на хората, как да съхраним културния, спортния и социален живот в града, как да поддържаме духа на хората. Имахме много тревоги – ще стигне ли капацитетът на болниците да поеме бума от заболели, ще издържат ли лекарите и персонала, ще издържи ли общинският бюджет на намалелите приходи и рязко нараснали разходи, търсихме решения за работата на яслите, детските градини, млечна кухня, социален патронаж. Мисля, че въпреки липсата на опит и възможност за прогнозируемост в подобни кризи намерихме вярната формула, поне по отношение на първата фаза на пандемията. Трудностите, във връзка с втората фаза предстоят. Но не съм склонна като списание „Тайм“ просто да зачеркнем 2020 година. В годината се случиха и добри неща. Започнахме да осъществяваме най-важните проекти, които сме поставили пред себе си като цел за мандата. Приключваме годината с успешно темпо на проекта за изграждане на предварително третиране на отпадъците и компостираща инсталация. Започнахме изграждането на трета клетка на депото. Работим по проектирането на Многофункционална спортна зала. Реновирахме Полицията, детска ясла, продължи процесът на подобряване на обществената среда. Периодът на извънредното положение беше време, в което се концентрирахме в подготовка на важни за Троян проекти. Успяхме да получим финансиране за повишаване на енергийнната ефективност на десет нови многофамилни жилищни сгради, получаваме финансиране на три нови социални услуги, от които две в недостроената поликлиника, за ново парково пространство в „Лъгът“, на реконструкция на улици. С особено внимание се отнесохме към хората със социални затруднения. Издирихме всички самотноживеещи хора и днес Община Троян влиза, на практика почти ежедневно, в 800 жилища на най-бедните и живеещи в най-трудни условия възрастни хора, хора с увреждания, такива поставени под карантина, на които носим храна, лекарства, извършваме медико-социални услуги. За съжаление много често ние сме единствените, които влизат в тези домове.

– Вие преболедувахте COVID-19. Как протече болестта при Вас?
– Продължително и трудно заболяване. Лекувах се 17 дни в Белодробна болница в Троян, сега се лекувам вкъщи и вече съм добре. Въпросът Ви е повод да изразя своята благодарност към персонала на Белодробната болница за професионалното отношение и загрижеността не само към мен, а и към всички болни, както и към работещите на първа линия в Общинската болница и в Спешна помощ.

– Как би се отразило на община Троян и жителите на града, ако икономическата криза се задълбочи през новата година, каквито са прогнозите на редица икономисти?
– Анализите ни показват, че кризата ще се задълбочи, поне заради очакваната продължителност на здравната криза, която няма как да не рефлектира върху икономиката. Нашите впечатления са, че в настоящия момент проблемите, които срещат производствените фирми не са толкова тежки, колкото бяха в първата фаза. В ежедневен контакт съм с предприемачите и по-голямата част от тях имат договори със своите партньори за началото на 2021 г. По-сериозни трудности очевидно ще има пред туристическия бизнес, спрямо който ще предприемем и сериозни действия в съответствие с развитието на ситуацията. В момента готвим цялостна програма за подкрепа на работодателите. Целта е ясна – запазване в максимална степен на работните места. Първите стъпки вече ги извървяхме – отпадането на наемите на общинските помещения за периода на тяхното затваряне, не актуализирахме цените на наемите за 2021 г. в съответствие с ръста на минималната работна заплата, както е по наредба, намаляваме данъка на таксиметровия превоз, през 2021 годишните арендни вноски на отдадените под аренда земи от общинския поземлен фонд няма да се актуализират с изменение на ръста на минималната работна заплата. Безплатно предоставихме консултативни услуги на работодателите в микро- и малките фирми за кандидатстване за финансиране на проекти. Безплатно предоставяме електронни услуги. За съжаление се наложи едно, макар и умерено, увеличение на ТБО, без което не можахме да минем, но за сметка на това предстоят нови мерки за подкрепа. Обмисляме някои иновативни идеи, които скоро ще представим…


– В края на годината можем ли да кажем, че община Троян е в стабилно финансово състояние?
– Твъро да, въпреки трудностите се справихме и приключваме успешно финансовата година. За пореден път Министерство на финансите ни сочи сред най-добрите. Винаги съм държала изключително много на финансовата устойчивост на общината, защото това предполага развитие и грижа за хората, особено в трудна ситуация като днешната. Това ни дава спокойствие, че можем да посрещнем неочаквани разходи, които е възможно да възникнат през трудно прогнозируемата 2021 г.

– Според Вас през новата 2021 година дали ще се стигне до национализиране на ВиК „Стенето“? Кои народни представители от област Ловеч помагат това да не се случи?
– Ако някой от политическите сили в Народното събрание реши да тръгне към приеманаето на закона, мисля че ще понесе тежки последствия на предстоящите избори. Затова вярвам, че преди изборите тази тема няма да бъде поставена. След това се надявам на здрав разум. Вероятно защото законът не е внесен в Народното събрание за разглеждане, народни представители от Ловешка област към този момент не са заявявали интерес към темата, поне пред мен.

– В медийното пространство народните представители от област Ловеч някак си стоят в сянка или по-точно можем ли да кажем, че не работят достатъчно за своя избирателен район? Какви са Вашите впечатление от тяхната работа? Има ли народен представител от област Ловеч, който можете да посочите в конкретен случай да е помогнал на община Троян?
– Може би, в последните години народните представители се концентрират в по-голяма степен върху работата си в законодателния орган и контактите и подкрепата към общините като че ли са на втори план. За сметка на това имаме преки работещи контакти с Правителството, което през 2020 г. отговори на очакванията ни за  финансиране на клетка на депото за твърди битови отпадъци, началото на изграждане на спортна зала, южния вход, моста при „Лукойл“.

– През новата 2021 година предстоят парламентарни избори. Все повече се говори, че именно Вие ще сте водач на листата на БСП за област Ловеч. Как ще коментирате това?
– Не скривам, че съм имала различни предложения за професионално развитие. Преди повече от 9 години аз избрах Троян и на този етап не виждам причина да променям този избор. Троянци пък избраха мен за трети път с ясна подкрепа. Доверието, което ми гласуваха гражданите на общината и на последните местни избори ме задължават.

– Пожелайте нещо на всички троянци по случай Коледните и Новогодишни празници.
– За пръв път ще пожелая едно единствено нещо – здраве. Защото вярвам, че ако сме здрави, с прословутия троянски дух и предприемчивост ще преодолеем и кризата, и трудностите, а Троянска община ще продължи своето устойчиво развитие. Чрез медията Ви искам да пожелая на жителите на общината ни да имат една уютна Коледа с най-обичаните хора.

Отчет за мандат 2011-2015 г. (видеоклип)

klip izbori 2011

Избори 2011 (видеоклип-архив)

klip izbori 2011